Oświadczenie Spółki AKWA

Kategoria: Aktualności, Komunikat
10 lipca 2023

Oświadczenie Spółki AKWA

W odniesieniu do treści rozpowszechnianych w ostatnich dniach w przestrzeni publicznej, o obciążeniu Spółki opłatami podwyższonymi przez Wojewódzki Inspektorat Ochrony Środowiska w Opolu (WIOŚ), Zarząd Spółki Wodociągi i Kanalizacja „AKWA” Sp. z o. o. z siedzibą w Nysie stanowczo zaprzecza, jakoby Spółka dopuściła się przekroczenia warunków określonych w pozwoleniu wodnoprawnym. Nadto Zarząd informuje, iż ścieki oczyszczone odprowadzane z Oczyszczalni Ścieków w Nysie spełniają wszelkie określone prawem parametry.

Jedyne nieprawidłowości, z którymi związane jest naliczenie opłat podwyższonych, polegały na omyłkowym wpisaniu w dokumentacji niewłaściwego miejsca poboru prób ścieków do badań, pomimo, iż były one pobierane w miejscach wskazanych w pozwoleniu wodnoprawnym.

Powyższe, jako oczywisty błąd, zostało sprostowane w toku kontroli WIOŚ, jednak organ ten nie uwzględnił wyjaśnień.

Decyzje WIOŚ są nieprawomocne, nie podlegają wykonaniu, a Spółka złożyła odpowiednie odwołania.

Redaktor: Andrzej Babiński

Polecane aktualności z kategorii: Aktualności

Wizyta delegacji z Nysy w Hildesheim

24 czerwca 2024

Burmistrz Nysy, Kordian Kolbiarz wraz  z 5-osobową delegacją gościł w Hidesheim na zaproszenie burmistrza Dr Ingo Meyera. Nyska delegacja wzięła udział w tradycyjnym festynie strzeleckim, który obchodzi się nie tylko w Hildesheim, ale i w całej Dolnej Saksonii.

„Czyste powietrze” – spotkanie informacyjne podczas Festynu Rodzinnego na boisku sportowym w Wierzbięcicach

24 czerwca 2024

Serdecznie zapraszamy mieszkańców naszej gminy na spotkanie informacyjne z pracownikiem Gminnego Punktu Konsultacyjno-Informacyjnego Programu „Czyste powietrze”, które odbędzie się 29 czerwca 2024 r. w godzinach od 15:00 do 17:00 podczas Festynu Rodzinnego na boisku sportowym w Wierzbięcicach.

”DESperaci” w Ludinghausen

24 czerwca 2024

W niedzielne popołudnie 16 czerwca w Szkole Zawodowej Richarda von Weizsackera w Ludinghausen odbył się międzynarodowy koncert , który zabrał słuchaczy w magiczną muzyczną podróż dookoła świata. Organizatorem koncertu był chór „Glocke” . Nysę reprezentował zespół „DESperaci”, który powstał w  październiku 2023r.

Nyska Kronika Filmowa – odc. 445

21 czerwca 2024

Zapraszamy na kolejne filmowe podsumowanie tygodnia. Z kamerą odwiedziliśmy pchli targ oraz Nyski Dom Kultury gdzie odbywały się Dni Seniora. Powiemy też o rozpoczęciu sezonu na kąpielisku miejskim oraz o absolutorium dla Burmistrza Nysy.

EFS Opolskie